Syyskuussa 2020 kävin Terveysmetsä -oppaan koulutuksen. Olin jo aiemmin hankkinut kouluttajien Adela Pajusen ja Marko Leppäsen kirjoittaman kirjan aiheesta ja innostunut siitä valtavasti. Paljon on tarjolla erilaisia metsästä ammentavia ohjauksia, on MetsäMieltä ja Metsäkellintää. Jostakin syystä juuri tämä Terveysmetsä tuntui minulle omalta.
Terveysmetsäretkien tarkoitus on edistää ja ylläpitää terveyttä
Käytännössä opas suunnittelee retken sellaiseen metsäkohteeseen, josta löytyy tutkitusti terveyttä edistäviä elementtejä ja teettää ryhmällä harjoitteita, joilla terveysvaikutukset maksimoidaan. Terveysmetsäretkillä huomioidaan niin psyykkinen, kuin fyysinenkin terveys. Luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ympäri maailmaa ja näihin tutkimuksiin nojataan suunniteltaessa retkiä, valikoidessa sopivia ympäristöjä ja käyntikohteita sekä harjoitteita päätettäessä.
Terveysmetsän psyykkiset vaikutukset
Erilaisilla metsätyypeillä on jo selvästi eroavaisuuksia jos puhutaan esimerkiksi ihmisen tunnetilaan vaikuttamisesta. Luonnontilainen vanha sekametsä, talousmetsä männikkö tai koivikko, vanha kuusikko… Jokaisessa on aivan erilainen tunnelma ja se vaikuttaa ihmisen mielialaan eri tavalla. Ihmisen kokemuksella on ollut suuri vaikutus nykyisiin kansallispuistoihinkin. Ne ovat suurin osa olleet jo kauan pyhiä paikkoja. Jokin niissä paikoissa on tuntunut pyhältä, vaikuttavalta. Onko se kallio, erikoinen kivi, näkymä joelle tai järvelle? Olipa mikä tahansa, paikka on ollut vaikuttava ja juuri tällaiset kohteet ovat myös Terveysmestäretkien kannalta hedelmällisiä. Aina ei tietenkään tarvitse mennä kansallispuistoon hakemaan näitä elämyksiä vaan lähimetsistä löytyy vaikuttavia kohteita.
Mihin sitten ympäristön vaikuttavuudella pyritään? Nykypäivänä tietenkin laskemaan stressiä, tasapainoittumaan, saamaan suurilta tuntuvat murheet pienenemään hallittaviin mittasuhteisiin, olemaan läsnä itselleen ja läheisilleen, tuntemaan itsensä osaksi luontoa. On oppaan tehtävä tarjota Terveysmetsäretkellä mahdollisuuksia tällaiseen palautumiseen ja elpymiseen.
Terveysmetsän fyysiset vaikutukset
On tutkittu paljon kuinka luonnon mikrobit voivat parantaa vastustuskykyä ja niitähän metsässä riittää! Oppaan teettämät harjoitteet on mietitty niin, että Terveysmetsäretkellä osallistujat varmasti saavat annoksen näitä vahvistavia mikrobeja parantamaan terveyttään. Lisäksi on tutkittu, että huonokuntoisemmatkin ihmiset jaksavat liikkua paremmin ja pidempiä matkoja metsässä kuin esimerkiksi juoksuradalla. Metsä houkuttelee kulkemaan eteenpäin ja tutkimaan ympäristöä. Liikkuvuus paranee, kunto kasvaa ja kun sykkeitä välillä nostaa ponnistellessaan, saa aineenvaihduntakin uutta virtaa. Happirikas ilma, vaihteleva maasto ja hyvä seura ovat jo hyvät eväät liikunnallisen retken terveysvaikutuksille.
Iloluontosen Terveysmetsäretket
Terveysmetsäretket startataan toden teolla vuonna 2021. Iloluontosessa on tietenkin luontevaa ottaa Terveysmetsään mukaan suomenhevonen. Selma on lempeä ja viihtyy ihmisten seurassa, joten se osallistuu talutettuna mukaan tukemaan hetkessä elämistä ja luontosuhteen elpymistä. Kukaan ei siis ratsasta Selmalla, mutta sitä voi halutessaan taluttaa. Hevonen on osa porukkaa, omalla tavallaan näyttämässä mallia miten olla osa luontoa.
Teemme myös yhteistyössä retkiä ja pidempiäkin retriittejä toisen Terveysmetsä -oppaan, Heidi Pasasen (Taidekuiskaaja) kanssa. Näillä yhteisretkillä Terveysmetsään yhdistetään luovia harjoitteita suomenhevosen lisäksi. Kannattaa seurailla Iloluontosen Leirit ja Kurssit -sivua, retkiä järjestetään joko yhdessä tai minä yksin keväästä syksyyn.
Minulta voi tilata Terveysmetsäretken myös tyhy-ohjelmaksi sähköpostilla maiju@iloluontonen.fi tai soittamalla 0407441792 /Maiju.
Vastaa