Täällä esittäytyvät tilan ihanat hevoset

Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan kyseisen hevosen esittelyyn.

Hevoset ovat läsnä useassa palvelussa tavalla tai toisella. Meillä on pieni ja idyllinen aktiivipihatto, jossa hevoset asuvat laumassa, vapaana kulkemaan oman mielensä mukaan ympäri vuorokauden, ympäri vuoden. Niillä on jaloittelutarhana 120 m mittainen kuja, jonka toisessa päässä on heinäpaali ja toisessa makuuhalli sekä juomavesi. Näin hevoset liikkuvat luonnollisesti paljon päivittäin ja pystymme luomaan niille mahdollisimman lajityypillisen elinympäristön. Kesällä ne laiduntavat kumpuilevilla nurmilaitumilla samassa laumassa kuin missä elävät muutenkin. Makuuhalli valmistui 2016 ja varustehuone 2017. Remontoimme tallin vanhaan navettaan ja sen kivipuoli on raivattu kesäkäyttöön tauko- ja askartelutilaksi. Tiloja parannellessa puuhaa riittää kyllä moneksi vuodeksi!

Ratsastuskenttä on meillä käytössä toistaiseksi vain lumien aikaan.

Pihaton ovella kurkkimassa.
Maastoratsastus Pielavesi Pihatto
Tunnelmallinen varustehuone.
 
Siirry Hevospalveluihin >>
Suomenhevonen – paras hevonen!

Suomenhevoset ovat meille sydämen asia ja omalta osaltamme haluamme taata tämän Suomen itsenäisyyttäkin puolustaneen alkuperäisrodun säilymisen tuleville polville. Tähän pyrimme pienimuotoisella kasvatustoiminnalla, jossa mietitään tarkkaan orivalinnat niin, että syntyvällä jälkeläisellä sukusiitosprosentti on mahdollisimman pieni (alle 5%). Suomenhevosta nimittäin uhkaa todella paha sukusiitos, joka pienentää geenipoolia tulevaisuudessa niin, että pian voi olla hankalaa löytää tarpeeksi kaukaista sukua olevat vanhemmat uutta varsaa tehtäessä. Vielä onneksi vaihtoehtoja löytyy!

Suomenhevosissa ihastuttaa monipuolisuus: samalla hevosella voi kilpailla vaikka este-, koulu-, matka- ja westernratsastuksessa, raveissa ja työhevoskilpailuissa. Se on maailman ainoa rotu joka voi vetää kolminkertaisesti oman painonsa verran kuormaa. Raskasrakenteiset eurooppalaiset työhevoset eivät siihen pysty! Suomenhevosia oli 1950 -luvulla vielä n. 500 000 yksilöä, nyt enää n. 25 000 yksilöä. Se on aika karu tilanne. Esimerkiksi islanninhevosia on maailmassa n. 300 000 yksilöä. Siispä suositaan suomalaista, sitä rotua joka ymmärtää suomalaisen ihmisen sielunmaisemaa parhaiten!E.V. Selina ”Selma”

i. Hilto, e. E.V. Valotar, ei. E.V. Johtotähti

Synt: 2005

Väri: Kulorautias, hamppujouhet, läsi

Säkä: 160 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB/heA, re75 + ajo-opetettu

Erikoista: Selma on tullut Maijun hoteisiin syksyllä 2007. Se on kantakirjattu työhevospuolelle vetokokeilla vuonna 2010 ja ratsupuolelle ratsastettavuudella vuonna 2015. Se on kilpaillut kouluratsastuksessa 1-tasolla heA:ta ja 2-tasolle yhden startin heB:tä. Selma on maailman kiltein ja helläluonteisin tamma. Mutta myös aina hieman huolissaan kaikesta eikä aivan rohkeimmasta päästä. Ja siksi juuri hirvittävän sympaattinen mussukka. Se osaa ottaa kuolaimet itse suuhunsa. Yleensä Selma toimii Maijulla kärkihevosena maastoretkillä. Selma on lauman ehdoton johtaja ja päättää milloin syödään, milloin nukutaan ja milloin juodaan sekä sen kuka on sisällä ja kuka ulkona ja missä järjestyksessä. Selma ei väistä ketään ja kaikki väistävät Selmaa.

Jälkeläiset:

2012 ori Seliseli Kuupeli, i. Jaapeli

2015 tamma Hulda Hurmiina, i. Herkko Hurmaus

2019 tamma Vellamoinen, i. Ponuveikko

Selma sukupostissa
Palaa alkuun
 


Vellamoinen ”Vella”

i. Ponuveikko, e. E.V. Selina, ei. Hilto

Synt: 2019

Väri: rautias, liinahtavat (ilmeisesti hamppuuntuvat) jouhet, läsi ja takajaloissa vuohissukat erinäisillä pitsikuvioilla.

Säkä: kasvaa seuraavat 5 vuotta (arvioitu aikuiskoko n. 160 cm)

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: Ajo-opetus aloitettu

Erikoista: Vellamoinen on Maijun todellinen unelmien täyttymys. Ponuveikon ja Selman yhteisvarsasta on haaveiltu vuodesta 2007 alkaen ja nyt se toteutui. Järki toivoi oria (ruunaa) ja sydän tammaa. Ja taas sydän voitti! Vella on todella ihmisrakas ja tykkää ihan kaikista. Ja kaikki tykkää Vellasta. Vellassa on erikoista se, että se sai alkunsa Maijun syntymäpäivänä (2.7.) ollen siis täydellinen synttärilahja. Lisäksi hauska sattuma on se, että nimi oli päätetty jo ennen syntymää ja pian syntymän jälkeen Maiju bongasi Vellan vasemman takajalan sisäsyrjältä sammakon muotoisen valkean merkin. Vellamohan on Kalevalassa hyvä ja arvostettu ”veen emonen”, veden emäntä. Laumassa Vella hakee vielä paikkaansa. Se on johtajan tyttärenä tottunut, että kaikki väistävät, mutta todellisuudessa kukaan ei väistä Vellaa. Tilanne voi muuttua kun se kasvaa aikuiskokoon. Vella koittaa jo nyt väistättää kaikkia, joten se todennäköisesti haastaa porukkaa vanhetessaan ja arvojärjestystä päivitetään.

Vella sukupostissa

Palaa alkuun
 

Palaa alkuun


Pikastus ”Piipa”

i. Suikku, e. Pika-Teho, ei. Joiku-Poika

Synt: 2003

Väri: vaaleanpunarautias

Säkä: n. 156 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB-heA, hypätty aiemmin, mutta vanha jännevamma rajottaa hyppelyitä.

Erikoista: Piipa muutti meille elokuun 2019 lopussa Rovaniemeltä asti. Se on sopeutunut laumaan mainiosti ja on ollut asiakaskäytössä huippu kaveri. Piipa on kiltti ja helppo hoitaa. Sillä on vahva vastapainereaktio, eli mitä kovemmin Piipaa työntää tai vetää, sitä kovemmin se pistää hanttiin. Kun sen kanssa kommunikoi kevyesti ja pienesti, se toimii kuin ajatuksenlukija. Piipalla on myös kova pelko yksinjäämisestä ja se saattaa hätääntyessään tulla todella levottomaksi ja arkirutiineista poikkeava järjestely myös hermostuttaa sen helposti. Tällöin se voi riuhtaista itsensä irti taluttajalta. Siksi Piipan pidetään aina vähintään yhden hevoskaverin kanssa, Maiju hoitaa taluttamisen ja vältetään kaikkia yksinjäämishetkiä. Luultavasti ajan myötä tämä käytös vähenee. Piipan rakkain laumakaveri on Riimi, mutta sille myös Selma ja Vella ovat tärkeitä. Laumassa Piipa on arvojärjestyksessä alin, eli se väistää kaikkia (paitsi Vellaa).

Piipa sukupostissa
Palaa alkuun
 


Varma-Veikko ”Veikko”

i. Poika Vikkelä, e. Varma-Tähti, ei. Tähti-Tili

Synt: 2013

Väri: tummanrautias, hamppujouhet, tähti

Säkä: n. 154 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heC

Erikoista: Veikko tuli meille joulukuussa 2020 lainaan eli ylläpitoon, ruunan omistaa Eveliina Jaakkola. Jo ensimmäisenä iltana Veikko ihastui kovasti Typy-mummoon ja siitä saakka tämä kaksikko on ollut erottamaton! Veikko on ystävällinen, hyväntahtoinen ja söötti, myös aika eloisa ja vauhdikas, mutta jarrut löytyy. Veikko on asiakaskäytössä tammikuusta 2021 alkaen.

Veikko sukupostissa


Ein Finn Gream ”Riimi”

i. Eter ox, e. J.T. Hellu, ei. Jonnen-Valtti

Synt: 1995

Väri: punaruunikko, piirto

Säkä: n. 153 cm

Rotu: risteytys (arabi x suomenhevonen)

Koulutustaso: heB-heA, kilpailtu esteillä, mutta ei enää hypätä (vanhuus)

Erikoista: Riimillä on sama emä kuin menestyneellä suomenhevosratsuoriilla Savelan Hemulilla, mutta sen isä on arabi. Riimi on koko lauman virkein, lapsenmielisin ja kuumin ratsastaa. Se kiihtyy nollasta sataan ja myös hidastaa sadasta nollaan alle sekunnissa! Ikää papparaisella on jo kunnioitettavat 25 vuotta ja jalkojen nivelissä esteratsun ura jo tuntuu. Pää ei aina ymmärrä että jalat ei kestä samaa menoa kuin nuorena, joten ratsastajan on huolehdittava vauhdista ja ratsastuspohjien sopivuudesta extra-tarkasti. Riimillä on aika usein halipula tai se muuten vaan haluaa hengailla ihmisten kanssa. Riimi on lauman ”puolustusministeri” ja kakkosjohtaja. Se ei väistä ketään muuta kuin Selmaa ja pitää puolestaan kuria muille, paitsi tuolle kuningattarelle. Piipa on Riimin sielunkumppani.

Riimi sukupostissa

Muistoissamme

Etu-Pimu ”Typy”

i. Johto-Tähti, e. Etu-Siroke, ei. Siruluonto

S. 2000 K. 1.1.2021

Väri: Mustanruunikko

Säkä: n. 153 cm

Rotu: suomenhevonen

Typy oli hyvin ihmisrakas ja tuli mielellään ”syliin”. Typyllä oli myös vahva taipumus passikäyntiin ja peitsiin, joissa saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin, vähän niinkuin kamelilla. Typyllä oli niin rennot korvat, että ne heiluivat hauskasti askelten tahtiin! Erikoista oli myös se, että se oli elänyt suurimman osan elämästään lehmien seurassa. Laumassa Typy viihtyi välillä kaukanakin toisista, mutta rakasti kuitenkin rapsutella muitten tammojen kanssa. Typy oli rauhallisin, luotettavin ja varmin hevosemme ja sen poismeno oli valtava menetys.

Typy sukupostissa
Siirry Hevospalveluihin >> Palaa alkuun Takaisin Etusivulle