Täällä esittäytyvät tilan ihanat suomenhevoset

Kuvaa klikkaamalla pääset suoraan kyseisen hevosen esittelyyn.

Suomenhevoset ovat läsnä useassa palvelussa tavalla tai toisella. Meillä on pieni ja idyllinen aktiivipihatto, jossa hevoset asuvat laumassa, vapaana kulkemaan oman mielensä mukaan ympäri vuorokauden, ympäri vuoden. Niillä on jaloittelutarhana 120 m mittainen kuja, jonka toisessa päässä on heinäpaali ja toisessa makuuhalli sekä juomavesi. Näin hevoset liikkuvat luonnollisesti paljon päivittäin ja pystymme luomaan niille mahdollisimman lajityypillisen elinympäristön. Kesällä ne laiduntavat kumpuilevilla nurmilaitumilla samassa perhelaumassa kuin missä elävät muutenkin.

Makuuhalli valmistui 2016 ja varustehuone 2017. Remontoimme tallin vanhaan navettaan ja sen kivipuoli on raivattu kesäkäyttöön tauko- ja askartelutilaksi. Tiloja parannellessa puuhaa riittää kyllä moneksi vuodeksi!

Ratsastuskenttä on meillä käytössä toistaiseksi vain lumien aikaan.

iloluontonen, pihatto, suomenhevonen
Pihaton ovella kurkkimassa.
Maastoratsastus Pielavesi Pihatto
Tunnelmallinen varustehuone.
 

Suomenhevonen – paras hevonen!

Suomenhevoset ovat meille sydämen asia ja omalta osaltamme haluamme taata tämän Suomen itsenäisyyttäkin puolustaneen alkuperäisrodun säilymisen tuleville polville. Tähän pyrimme pienimuotoisella kasvatustoiminnalla, jossa mietitään tarkkaan orivalinnat niin, että syntyvällä jälkeläisellä sukusiitosprosentti on mahdollisimman pieni (alle 5%). Suomenhevosta nimittäin uhkaa todella paha sukusiitos, joka pienentää geenipoolia tulevaisuudessa niin, että pian voi olla hankalaa löytää tarpeeksi kaukaista sukua olevat vanhemmat uutta varsaa tehtäessä. Vielä onneksi vaihtoehtoja löytyy!

Suomenhevosissa ihastuttaa monipuolisuus: samalla hevosella voi kilpailla vaikka este-, koulu-, matka- ja westernratsastuksessa, raveissa ja työhevoskilpailuissa. Se on maailman ainoa rotu joka voi vetää kolminkertaisesti oman painonsa verran kuormaa. Raskasrakenteiset eurooppalaiset työhevoset eivät siihen pysty! Suomenhevosia oli 1950 -luvulla vielä n. 500 000 yksilöä, nyt enää n. 25 000 yksilöä. Se on aika karu tilanne. Esimerkiksi islanninhevosia on maailmassa n. 300 000 yksilöä. Siispä suositaan suomalaista, sitä rotua joka ymmärtää suomalaisen ihmisen sielunmaisemaa parhaiten!


E.V. Selina “Selma” (Savoksi “Selema”)


isä: Hilto, emä: E.V. Valotar, emänisä: E.V. Johtotähti

Synt: 2005

Väri: Kulorautias, hamppujouhet, läsi

Säkä: 160 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB/heA, re75 + ajo-opetettu

Erikoista: Selma on tullut Maijun hoteisiin syksyllä 2007. Se on kantakirjattu työhevospuolelle vetokokeilla vuonna 2010 ja ratsupuolelle ratsastettavuudella vuonna 2015. Se on kilpaillut kouluratsastuksessa 1-tasolla heA:ta ja 2-tasolle yhden startin heB:tä. Selma on maailman kiltein ja helläluonteisin tamma. Mutta myös aina hieman huolissaan kaikesta eikä aivan rohkeimmasta päästä. Ja siksi juuri hirvittävän sympaattinen mussukka. Se osaa ottaa kuolaimet itse suuhunsa. Yleensä Selma toimii Maijulla kärkihevosena maastoretkillä. Selma on lauman ehdoton johtaja ja päättää milloin syödään, milloin nukutaan ja milloin juodaan sekä sen kuka on sisällä ja kuka ulkona ja missä järjestyksessä. Selma ei väistä ketään ja kaikki väistävät Selmaa.

Jälkeläiset:

2012 ori Seliseli Kuupeli, i. Jaapeli

2015 tamma Hulda Hurmiina, i. Herkko Hurmaus

2019 tamma Vellamoinen, i. Ponuveikko

Selma sukupostissa

Vellamoinen “Vella”


isä: Ponuveikko, emä: E.V. Selina, emänisä: Hilto

Synt: 2019

Väri: rautias, liinahtavat (ilmeisesti hamppuuntuvat) jouhet, läsi ja takajaloissa vuohissukat erinäisillä pitsikuvioilla.

Säkä: kasvaa seuraavat 4 vuotta (arvioitu aikuiskoko n. 160 cm)

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: Ajo-opetus menneillään.

Erikoista: Vellamoinen on Maijun todellinen unelmien täyttymys. Ponuveikon ja Selman yhteisvarsasta on haaveiltu vuodesta 2007 alkaen ja nyt se toteutui. Järki toivoi oria (ruunaa) ja sydän tammaa. Ja taas sydän voitti! Vella on todella ihmisrakas ja tykkää ihan kaikista. Ja kaikki tykkää Vellasta. Vellassa on erikoista se, että se sai alkunsa Maijun syntymäpäivänä (2.7.) ollen siis täydellinen synttärilahja. Lisäksi hauska sattuma on se, että nimi oli päätetty jo ennen syntymää ja pian syntymän jälkeen Maiju bongasi Vellan vasemman takajalan sisäsyrjältä sammakon muotoisen valkean merkin. Vellamohan on Kalevalassa hyvä ja arvostettu “veen emonen”, veden emäntä. Laumassa Vellan paikka on Piipan jälkeen. Hilpi väistää Vellaa, mutta muut ei.

Vella sukupostissa


Pikastus “Piipa”


isä: Suikku, emä: Pika-Teho, emänisä: Joiku-Poika

Synt: 2003

Väri: vaaleanpunarautias

Säkä: n. 156 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB-heA, hypätty aiemmin, mutta vanha jännevamma rajottaa hyppelyitä.

Piipa muutti meille elokuun 2019 lopussa Rovaniemeltä asti. Piipa on varsinainen taiteilijasielu: tunneskaala on laaja ja se tulee kyllä kaikille selväksi kun rouva on iloinen tai harmissaan. Se on hyvin herkkä, mutta herkkyys piiloutuu välillä “kovanaama” -lookin taakse. Piipalla on vahva vastapainereaktio, eli mitä kovemmin Piipaa työntää tai vetää, sitä kovemmin se pistää hanttiin. Kun sen kanssa kommunikoi kevyesti ja pienesti, se toimii kuin ajatuksenlukija. Erityistaitona on paikallaan ravaaminen ja pienenpieni laukka (kun muut ravaavat). Piipa rakastaa rutiineita ja jos pienikin yksityiskohta tehdään eri tavalla kuin tavallisesti, sen sielunrauha JÄRKKYY. Tunnekuohuissaan se saattaa kiihtyä niin, ettei muista kuunnella taluttajaa/ratsastajaa, mutta muumimammamaisen rauhallisesti toimien sen saa taas takaisin zen-tilaan. Piipa on niin perso kehuille, että kehumalla sen saa vaikka kiipeämään puuhun. Piipan rakkain laumakaveri oli Riimi, mutta sille myös Selma ja Vella ovat tärkeitä.

Piipa sukupostissa
 

Tuovilan Ihme “Vappu”

isä: Etupassi, emä: Tähti-Suvi, emänisä: Suikun Ero

Synt: 2017

Väri: punarautias, siima, tähti

Säkä: n. 155 cm, kasvaa vielä

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: n. heC

Omistaja: Emmi Huoponen

Vappu tuli meille ylläpitoon 2.9.2021 kasvattajaltaan. Vapulla on takana sekä ravihevosen opinnot, että ratsun opintoja. Nuoresta iästään huolimatta se on varsin fiksu ja mutkaton kaveri. Askellajeja voi välillä käynnin, ravin ja laukan lisäksi löytyä mm. hipsuttelu ja peitsi, mutta iän, rutiinin ja kasvun myötä varmasti jäävät nuo ekstra-askellajit vähemmälle. Vappu on oikein kiltti ja todella sosiaalinen. Se tottelee nimeään parhaiten koko laumasta! Vappu on kauniin punainen, mutta sen harjassa on niin paljon valkoisia jouhia punaisten seassa, että kaukaa se näyttää liinahtavalta. Vappu on ratsastaessa reipas, välillä kiireinenkin, mutta kuitenkin kuuliainen.

Vappu Sukupostissa

Pikku Hilla “Hilpi” (Savoksi “Hilipi”)


isä: Tutun Taika, emä: Hetyrin Hilla, emänisä: Utun Voku

Synt: 2017

Väri: punarautias, läsi ja kuonopilkku

Säkä: n. 153 cm, kasvaa vielä

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: Ratsutus aloitettu.

Hilpi saapui meille tammikuussa 2021 paikkaamaan Typyn jättämää valtavaa aukkoa. Koska meidän perheessä on jo Hilla -niminen tytär, piti tämä Hilla nimetä Hilpiksi, ettei tule vallan sekaannusta. Hilpi on luonteeltaan todella hellyyttävän kiltti ja sosiaalinen. Jokainen, joka rapsuttaa on pian Hilpin paras ystävä. Erikoista Hilpissä on se, että sillä on ilmeisesti tapaturman takia vinossa oleva ylähuuli, mikä lisää söpöyskertoimia hulmuavan liinaharjan lisäksi maksimaalisesti. Hilpillä on käyty ratsain lyhyillä retkillä vasta käynnissä. Aika näyttää milloin Hilpi on valmis asiakasretkille.

Hilpi Sukupostissa

Villitti “Villis”


isä: Trispatti, emä: Sällin Viena, emänisä: Suikun-Sälli

Synt: 2015

Väri: punarautias, epäsäännöllinen läsi

Säkä: n. 155 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heC

Omistaja: Jessica Ruponen

Villis tuli meille ylläpitoon syyskuun lopussa 2021 ja on siis vielä tuore tuttavuus. Villis on hyvin seurallinen ja se tulee aina ihmisen luo kerjäämään pusuja. Villiksen parhaaksi ystäväksi tuli hyvin pian muuton jälkeen Vappu ja nämä ovatkin kuin paita ja peppu! Villiksen omistaja-kasvattaja on Jessica Ruponen, jonka Kavioilla koparoilla -blogista Maiju aikanaan Villiksen syntymääkin seurasi. Niin se vain kohtalo heitti nyt Villiksen tänne, aika mahtavaa!

Villis sukupostissa

Muistoissamme

Ein Finn Gream

isä: Eter ox, emä: J.T. Hellu, emänisä: Jonnen-Valtti

Synt: 1995 K. 23.9.2021 (vanhuus)

Väri: punaruunikko, piirto

Säkä: n. 153 cm

Rotu: risteytys (arabi x suomenhevonen)

Erikoista: Riimillä oli sama emä kuin menestyneellä suomenhevosratsuoriilla Savelan Hemulilla, mutta sen isä oli arabi. Riimi oli loppuun asti virkeä ja leikkisä. Se kiihtyi nollasta sataan ja myös hidasti sadasta nollaan alle sekunnissa! Ikää papparaiselle kertyi kunnioitettavat 26 vuotta. Riimillä oli aika usein halipula tai se muuten vain halusi hengailla ihmisten kanssa. Se piti huolen lauman nuorison hyvästä kasvatuksesta. Riimi oli joukon “puolustusministeri” ja kakkosjohtaja. Piipa oli Riimin sielunkumppani.

Riimi sukupostissa

Etu-Pimu “Typy”

isä: Johto-Tähti, emä: Etu-Siroke, emänisä: Siruluonto

S. 2000 K. 1.1.2021 (hammasjuurisairaudesta seurannut ummetusähky)

Väri: Mustanruunikko

Säkä: n. 153 cm

Rotu: suomenhevonen

Typy oli hyvin ihmisrakas ja tuli mielellään “syliin”. Typyllä oli myös vahva taipumus passikäyntiin ja peitsiin, joissa saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin, vähän niinkuin kamelilla. Typyllä oli niin rennot korvat, että ne heiluivat hauskasti askelten tahtiin. Erikoista oli myös se, että se oli elänyt suurimman osan elämästään lehmien seurassa. Laumassa Typy viihtyi välillä kaukanakin toisista, mutta rakasti kuitenkin rapsutella muitten tammojen kanssa. Typy oli rauhallisin, luotettavin ja varmin hevosemme ja sen äkillinen poismeno oli valtava menetys.

Typy sukupostissa

Lainassa olleet:

Varma-Veikko “Veikko”

Veikko oli meillä ylläpidossa 6.12.2020 – 8.8.2021 välisen ajan ja tuli tutuksi monelle ratsastajalle. Veikkoa on monella ikävä!