Täällä esittäytyvät tilan ihanat hevoset

Hevoset ovat läsnä useassa palvelussa tavalla tai toisella. Meillä on pieni ja idyllinen aktiivipihatto, jossa hevoset asuvat laumassa, vapaana kulkemaan oman mielensä mukaan ympäri vuorokauden, ympäri vuoden. Niillä on jaloittelutarhana 120 m mittainen kuja, jonka toisessa päässä on heinäpaali ja toisessa makuuhalli sekä juomavesi. Näin hevoset liikkuvat luonnollisesti paljon päivittäin ja pystymme luomaan niille mahdollisimman lajityypillisen elinympäristön. Kesällä ne laiduntavat kumpuilevilla nurmilaitumilla samassa laumassa kuin missä elävät muutenkin. Makuuhalli valmistui 2016 ja varustehuone 2017. Remontoimme tallin vanhaan navettaan ja sen kivipuoli on raivattu kesäkäyttöön tauko- ja askartelutilaksi. Tiloja parannellessa puuhaa riittää kyllä moneksi vuodeksi!

 

Ratsastuskenttä on meillä käytössä toistaiseksi vain lumien aikaan.

Pihaton ovella kurkkimassa.

 

Varustehuone
Siirry Hevospalveluihin >>

 

Suomenhevonen – paras hevonen!

Suomenhevoset ovat meille sydämen asia ja omalta osaltamme haluamme taata tämän Suomen itsenäisyyttäkin puolustaneen alkuperäisrodun säilymisen tuleville polville. Tähän pyrimme pienimuotoisella kasvatustoiminnalla, jossa mietitään tarkkaan orivalinnat niin, että syntyvällä jälkeläisellä sukusiitosprosentti on mahdollisimman pieni (alle 5%). Suomenhevosta nimittäin uhkaa todella paha sukusiitos, joka pienentää geenipoolia tulevaisuudessa niin, että pian voi olla hankalaa löytää tarpeeksi kaukaista sukua olevat vanhemmat uutta varsaa tehtäessä. Vielä onneksi vaihtoehtoja löytyy!

Suomenhevosissa ihastuttaa monipuolisuus: samalla hevosella voi kilpailla vaikka este-, koulu-, matka- ja westernratsastuksessa, raveissa ja työhevoskilpailuissa. Se on maailman ainoa rotu joka voi vetää kolminkertaisesti oman painonsa verran kuormaa. Raskasrakenteiset eurooppalaiset työhevoset eivät siihen pysty! Suomenhevosia oli 1950 -luvulla vielä n. 500 000 yksilöä, nyt enää n. 25 000 yksilöä. Se on aika karu tilanne. Esimerkiksi islanninhevosia on maailmassa n. 300 000 yksilöä. Siispä suositaan suomalaista, sitä rotua joka ymmärtää suomalaisen ihmisen sielunmaisemaa parhaiten!

 

E.V. Selina ”Selma”

i. Hilto, e. E.V. Valotar, ei. E.V. Johtotähti

 

 

 

Synt: 2005

Väri: Kulorautias, hamppujouhet, läsi

Säkä: 160 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB/heA, re75

Erikoista: Selma on kantakirjattu työhevospuolelle vetokokeilla vuonna 2010 ja ratsupuolelle ratsastettavuudella vuonna 2015. Se on kilpaillut kouluratsastuksessa 1-tasolla heA:ta ja 2-tasolle yhden startin heB:tä. Selma on maailman kiltein ja helläluonteisin tamma. Mutta myös aina hieman huolissaan kaikesta eikä aivan rohkeimmasta päästä. Ja siksi juuri hirvittävän sympaattinen mussukka. Selma osaa ottaa kuolaimet itse suuhunsa.

Jälkeläiset:

2012 ori Seliseli Kuupeli, i. Jaapeli

2015 tamma Hulda Hurmiina, i. Herkko Hurmaus

2019 tamma Vellamoinen, i. Ponuveikko

Selma sukupostissa

 

Vellamoinen ”Vella”

i. Ponuveikko, e. E.V. Selina, ei. Hilto

 

 

Synt: 2019

Väri: rautias, liinahtavat (ilmeisesti hamppuuntuvat) jouhet, läsi ja takajaloissa vuohissukat erinäisillä pitsikuvioilla.

Säkä: kasvaa seuraavat 5 vuotta (arvioitu aikuiskoko n. 160 cm)

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: eskarilainen

Erikoista: Vellamoinen on Maijun todellinen unelmien täyttymys. Ponuveikon ja Selman yhteisvarsasta on haaveiltu vuodesta 2007 alkaen ja nyt se toteutui. Järki toivoi oria (ruunaa) ja sydän tammaa. Ja taas sydän voitti! Vella on todella ihmisrakas ja tykkää ihan kaikista. Ja kaikki tykkää Vellasta.

Vella sukupostissa

 

Etu-Pimu ”Typy”

i. Johto-Tähti, e. Etu-Siroke, ei. Siruluonto

 

 

 

Synt: 2000

Väri: Mustanruunikko

Säkä: n. 153 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heC + väistöt

Erikoista: Typy on hyvin ihmisrakas ja tulee mielellään ”syliin”. Typyllä on myös vahva taipumus passikäyntiin ja peitsiin, joissa saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin, vähän niinkuin kamelilla. Tätä taipumusta yritetään taannuttaa taka-alalle jatkuvasti. Typyllä on vasemmassa silmässä valkoinen pigmenttitäplä. Typyllä on niin rennot korvat, että ne heiluvat hauskasti askelten tahtiin! Erikoista on myös se, että se on elänyt suurimman osan elämästään lehmien seurassa.

Typy sukupostissa

 

 

Pikastus ”Piipa”

i. Suikku, e. Pika-Teho, ei. Joiku-Poika

 

 

Synt: 2003

Väri: vaaleanpunarautias

Säkä: n. 156 cm

Rotu: suomenhevonen

Koulutustaso: heB-heA, hypätty aiemmin, mutta vanha jännevamma rajottaa hyppelyitä.

Erikoista: Piipa muutti meille elokuun 2019 lopussa Rovaniemeltä asti. Se on sopeutunut laumaan mainiosti ja on ollut asiakaskäytössä kiva kaveri. Piipa on vielä hiukan varauksellinen uusia ihmisiä kohtaan, mutta on kuitenkin lähtökohtaisesti kiltti ja helppo hoitaa. Sillä on vahva vastapainereaktio, eli mitä kovemmin Piipaa työntää tai vetää, sitä kovemmin se pistää hanttiin. Kun sen kanssa kommunikoi kevyesti ja pienesti, se toimii kuin ajatuksenlukija. Piipalla on myös kova pelko yksinjäämisestä ja se saattaa hätääntyessään riuhtaista itsensä irti taluttajalta. Siksi Piipan pidetään aina vähintään yhden hevoskaverin kanssa ja vältetään kaikkia yksinjäämishetkiä.

Piipa sukupostissa

 

Ein Finn Gream ”Riimi”

i. Eter ox, e. J.T. Hellu, ei. Jonnen-Valtti

 

 

 

Synt: 1995

Väri: punaruunikko, piirto

Säkä: n. 153 cm

Rotu: risteytys (arabi x suomenhevonen)

Koulutustaso: heB-heA, kilpailtu esteillä, mutta ei enää hypätä (vanhuus)

Erikoista: Riimillä on sama emä kuin menestyneellä suomenhevosratsuoriilla Savelan Hemulilla, mutta sen isä on arabi. Riimi on koko lauman virkein, lapsenmielisin ja kuumin ratsastaa. Se kiihtyy nollasta sataan ja myös hidastaa sadasta nollaan alle sekunnissa! Ikää papparaisella on jo kunnioitettavat 25 vuotta ja jalkojen nivelissä esteratsun ura jo tuntuu. Pää ei aina ymmärrä että jalat ei kestä samaa menoa kuin nuorena, joten ratsastajan on huolehdittava vauhdista ja ratsastuspohjien sopivuudesta extra-tarkasti. Riimillä on aika usein halipula tai se muuten vaan haluaa hengailla ihmisten kanssa.

Riimi sukupostissa

 

 

Siirry Hevospalveluihin >> Palaa alkuun Takaisin Etusivulle