Kun hevonen helpottaa stressiä (LuontoVoima)

posted in: LuontoVoima 0

Elokuussa tein Facebookiin etsintäkuulutuksen, jossa hain Hevoskaveri -testiryhmään aikuisia henkilöitä. Henkilöitä, jotka kokevat kiikkuvansa työuupumuksen rajoilla, ovat stressaantuneita, ärtyneitä ja pyörittelevät työasioitaan päässään liian usein myös vapaa-ajalla. Ehtona oli sitoutua neljään tapaamiskertaan, jotka jokainen ovat kestoltaan kaksi tuntia. Lisäehto oli eläinrakkaus, eikä saanut olla toimintaa estävää hevosallergiaa. Aiempaa kokemusta hevosten kanssa olemisesta ei siis vaadittu. Alun perin minulla oli tavoite löytää yksi kolmen hengen testiryhmä, jolta kerätä neljän kerran jälkeen palautetta tuotekehittelyn avuksi ja toteuttaa kunkin henkilön omat tavoitteet.

Nuo kolme henkilöä olivat kasassa 15 minuuttia Facebook -päivitykseni julkaisun jälkeen. Itseasiassa henkilöitä oli siinä kohtaa jo neljä. Ja pian viisi. Kohta saisin kaksi ryhmää. Hups! Ryhmiä olikin jo kolme ja iltaan mennessä lopulta neljä. Kaikkiaan 12 henkilöä ilmoittautui ja sen jälkeen aloin myydä ”eioota”, jotta saisin kunnialla nämä testiryhmät vietyä läpi. Suosio ylläti minut täysin, mutta todellakin iloisesti! Tälle toiminnalle todellakin on tarvetta.

 

 

Green Care? LuontoVoima?

Green Care on edelleen terminä vieras kuluttajille (puutarhabrändiä lukuunottamatta), mutta onneksi pikkuhiljaa se alkaa selkiintyä, kun me palveluntarjoajat täällä kenttätyössämme avaamme termiä ja näytämme kädestä pitäen mitä kaikkea LuontoVoima ja LuontoHoiva voikaan olla. Tässä ja nyt, minun ihanat ryhmäläiseni saavat itse kokea mitä on LuontoVoima. Hevosavusteinen LuontoVoima.

Green Care Finland ry:n sivulla kerrotaan LuontoVoimasta näin:

”Ennalta ehkäiseville ja terveyttä tukevien hyvinvointipalveluiden kehittämiselle on selkeä tarve. Suomalainen luonto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet monenlaiseen luonnossa tapahtuvaan virkistymiseen, elpymiseen ja voimaantumiseen. Luontoelämyksiin pohjautuvilla palveluilla voidaan tukea vaikkapa työssäkäyvien jaksamista, suojata mielenterveyden ongelmilta tai auttaa ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä

Luonnonympäristöjä ja eläimiä voidaan hyödyntää myös kasvatustyössä. Koulun ulkopuolinen oppiminen, esimerkiksi luontoretket ja maatilavierailut tarjoavat omakohtaisia elämyksiä ja kokemuksellista oppimista, mikä täydentää koulun tietopainotteista opetusta. Luontosuhteen syvenemisen ohella voidaan opetella myös sosiaalisia taitoja.”

LuontoVoima eroaa tavallisesta talli- tai luontotoiminnasta sillä, että palvelu on mietitty alusta saakka sellaiseksi, että se tavoitteellisesti pyrkii tukemaan jaksamista, elvyttämään, voimaannuttamaan ja tarjoamaan omakohtaisia elämyksiä sekä kokemuskellista oppimista. Jokainen toimintaan osallistuva miettii myös omia tavoitteitaan, jotka pyritään pitämään sellaisina, että niihin päästään sujuvasti, ilman lisästressiä onnistumisesta.

 

 

Kehittämäni LuontoVoima -palvelu, eli Hevoskaveri -toiminta aikuisille, ei ole ratsastukseen tähtäävää toimintaa, vaan tavoitteena on tutustua omaan hevoskaveriinsa, luoda eläimeen suhde, oppia ymmärtämään sitä paremmin ja siinä sivussa oppia faktoja hevosesta. Meidän hevoset ovat kaikki tähän toimintaan soveltuvia ja tähän saakka kiintymyssuhteita on jo muodostunut, mikä on ollut minusta aivan ihanaa. Isona osana kokemusta on myös yhteisöllisyys, joka muodostuu oman ryhmän jäsenistä, yhteisistä elämyksistä, sekä meidän kaikkien, hevosten ja ihmisten muodostamasta, siinä hetkessä olevasta yhteisöstä.

Ihanaa on ollut seurata kuinka äkkiä ryhmäläiset ovat päästäneet arjesta irti ja antautuneet hetkeen oman hevoskaverinsa kanssa. On nautittu hevosen turkin tunnusta, sen tuoksusta, voitettu omia pelkoja, saatu luotua yhteys suureen pakoeläimeen, nähty kuinka oma kosketus ja läsnäolo on saanut tuon eläimen luottamaan niin paljon, että se on uskaltanut ummistaa silmänsä ja rentoutua. Se ei ole saaliseläimelle aivan pikkujuttu!

Onneksi ollaan vasta puolivälissä ja osan kanssa aivan alussa, niin saan vielä nauttia täysin palkein kaikesta siitä, mitä nämä ryhmät antavat myös minulle!

 

 

Iloluontosen LuontoVoima -palvelut löydät tästä linkistä: https://www.iloluontonen.fi/luontovoima/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *