Hevosten arkirutiinit kesällä ja syksyllä

posted in: Hevosenpito 0

Meillä hevoset asuvat laumana pihatossa. Tätä kirjoittaessa laumaan kuuluu viisi suomenhevostammaa, jotka elelevät sopuisasti. Pihatossa eläminen tarkoittaa käytännössä sitä, että hevosten oleskelualue sisältää rakennuksen (talli), jossa on makuuhalli ja rakennuksen yhteydessä on ulkoilualue eli tarha. Hevoset elävät tällä alueella vapaana ja kulkevat makuuhalliin tai ulos oman mielensä mukaan, ympäri vuorokauden. Kesäisin tilanne poikkeaa tästä laidunkauden vuoksi.

Vella nauttii laidunkauden avauksesta kesäkuun alussa.

Kesän rutiinit

Kesäisin koko lauma on laidunlohkoilla, joita meillä on neljä kappaletta. Lohkoa vaihdetaan aina kun se on syöty. Vain yksi laidunlohko on suoraan tallin yhteydessä ja muilta lohkoilta hevoset juoksutetaan kujaa pitkin tallille kun on tarvis. Kesähelteillä otan hevoset päivän kuumimmaksi ajaksi paarmoja pakoon talliin ja ne siirretään yöksi takaisin laitumelle, mikäli siis eivät ole tallin takana olevalla lohkolla, josta on vapaa kulku sisälle.

Hilpi juo tyypilliseen tapaansa oikein reippaasti, mikä on hyvä juttu, kun hevosista on kyse.

Kesällä on erityisen tärkeää huolehtia hevosten riittävästä vedensaannista, joten laitumella on kaksi n. 90 l saavia, jotka täytetään aamuin illoin. Lämpimillä keleillä vesisaavit levääntyvät nopeasti, joten on tärkeää vesihuollon yhteydessä harjata saavit tiskiharjalla ja vaihtaa vesi. Pelastan myös viikoittain aika monta kimalaista lillumasta vesisaavista. Koska pörriäiset on tärkeitä! Vesi hoidetaan laitumille letkulla. Jos vettä kuluu enemmän helteillä, niin yleensä hikoiluakin tapahtuu runsaasti, varsinkin ratsastuspäivinä. Suolakivi ei riitä tyydyttämään hevosten suolan tarvetta, joten ruokasuolaa lisätään meillä niiden päivittäiseen puuroannokseen ympäri vuoden. Helteisinä hikoilupäivinä töitä tehneet hevoset juotetaan retken jälkeen palautusjuomalla jossa on vähän melassileikettä, merisuolaa ja n. 15 l vettä.

Varsinaisia arkirutiineita ei täällä meidän tallilla ole samalla tavalla kuin karsinatallissa, sillä ainoat joka päivä toistuvat asiat ovat vesihuolto ja iltapuurojen tarjoilu. Nämä ovat myös ympäri vuoden samat. Kellon ajat saattaa vaihdella, mutta iltapuurot annetaan klo 17.00 ja 20.00 välillä keskimäärin, päivän ohjelmasta riippuen. Makuuhallia siivotaan tarpeen mukaan viikottain (ei siis päivittäin) ja kuivikkeesta riippuu miten siivous tehdään. Esimerkiksi paksun olkupatja siivoaminen eroaa selvästi pelkän turvepatjan siivoamisesta. Kesällä siivoamista tulee enemmän kuin talvella, sillä hevoset viihtyvät huomattavasti enemmän sisällä ötököitä paossa. Näin ollen kuivikettakin kuluu enemmän. Aamu- ja iltatalleja, joissa hevoset siirretään karsinasta tarhaan ja kerätään tarhasta karsinaan, meillä ei tietenkään ole. Koska hevoset tosiaan ovat vapaita kulkemaan tarhan ja tallin väliä ihan itse.

Laitumelle ruokkiminen on työlästä kun osa syö nopeammin ja ruokamäärät ovat yksilölliset. Useimmiten hevoset otetaan talliin ruokintaa varten.

Hevosten ruokinta muuttuu kesällä niin, että puuroannokset pienenevät radikaalisti silloin, kun lauma siirtyy kesäkuussa kunnolla reheville laitumille. Alkukesästä laidunnurmi on todella ravinteikasta ja vahvaa, joten kivennäisiä ja suoloja lukuunottamatta hevoset eivät kaipaa muuta lisuketta. Heinäkuun puolen välin jälkeen laidunten köyhtyminen muuttaa ruokintaa niin, että puuromäärä palautuu normaaliksi. Meidän hevosten puuro koostuu melassileikkeestä ja jos proteiinilisää kaivataan, niin puuroon lisätään rypsirouhetta.

Alkukesän laidun on vahvaa ja rehevää, muuta energian tai valkuaisen lähdettä ei tarvita.

Ötököitä torjutaan tervarasvalla, sitä levitetään sinne minne aurinko ei paista, eli mahan alle, kainaloihin ja takajalkojen väliin. Selmalla on lisäksi jonkinlainen kesäloimi jatkuvasti päällä, sillä se on allerginen mäkäräisten ja paarmojen puremille. Päivittäin tietenkin tarkistetaan useampaan otteeseen, että hevosilla on kaikki hyvin, tarkistetaan ne haavojen varalta ja seurataan, että jokainen liikkuu normaalisti kaikissa askellajeissa. Tämä pätee toki ympäri vuoden meidän arkirutiineihin.

Kesä on meillä hevosten kiireisintä työaikaa, joten ne viettävät aina osan päivästä pihatossa, missä retkille lähtevät hevoset varustetaan. Samalla ne ruokitaan puurolla talliin, mikä on helpompaa kuin laitumelle ruokkiminen. Tallissa hevoset syövät kiinni sidottuina ja laitumella täytyy vähintään kahden ihmisen pitää vahtia, että kukin syö vain oman annoksensa, eikä jälkiruuaksi hitaamman kaverin ateriaa.

Kesällä pihaton patja tyhjennetään kokonaan ja aloitetaan uuden patjan perustaminen.

Syksyn rutiinit

Kun laidunten uusiutuminen hidastuu, ruoho ei enää kasva ja hevosille alkaa kelvata vähäpätöisemmätkin kasvit laitumilta, aloitetaan laitumen rinnalle kuivaheinän syöttö. Ja pikkuhiljaa syksyn edetessä talvitarhan laitumelle johtava portti suljetaan hevosten siirtyessä kokonaan kuivaheinälle. Tämä tapahtuu vuodesta riippuen yleensä syys-lokakuussa. Vesihuolto jatkuu pakkasille asti letkuilla ja sen jälkeen siirrytään kantovesiin. Eipähän tarvitse salilla käydä! Syksyn ja kesän rutiinit eroavat lähinnä siten, että lauman siirtely eri laidunlohkojen ja tallin välillä loppuu. Syksyyn kuuluu myös koko lauman loishäätö heisimatoon tehoavalla lääkkeellä. Muuten työmäärä vähenee samaa vauhtia kuin vertaimevät ötökät vähenee. Selma saa luopua pakkasten tullen pyjamastaan ja hevoset viihtyvät enemmän ja enemmän ulkona. Makuuhalli likaantuu vähemmän. Syksy ja kevät ovat oikestaan helpoimmat vuoden ajat meidän talliarjessa. Talvikin on helpompi kuin kesä, noin työmäärää ajatellen, koska hevosia ei tarvitse siirrellä paikasta toiseen. Hevosetn arkirutiinien kannalta lempivuodenaikani ovat siis kevät ja syksy.

Tallin takainen laidunlohko on sellainen välikausilohko, jota käytetään eniten keväällä ja syksyllä. Tältä lohkolta hevoset pääsevät itse pihattoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *