Hevosen tuoksua luonnonhelmassa

Pyöreisen tilallamme, Pielavedellä (Pohjois-Savossa) tarjoamme mm. ohjattua maastoratsastusta ja talutusratsastusta suomenhevosilla. Tule nauttimaan luonnon ihmeistä, ihanan eloisista ja vauhdikkaista hevosista sekä lämpimästä kohtaamisesta pienen tallin idylliin. Ei haittaa, vaikka edellisestä ratsastuskerrasta olisi vuosia (tai vuosikymmeniä) aikaa, eikä sekään jos olet tulossa satulaan ensimmäistä kertaa! Aina on saatavilla talutus lyhyemmille retkille ja sitä turvallisuussyistä kokemattomien tai arkojen ratsastajien kanssa mielelläni tarjoan.

HUOM! Toiminta on muuttunut sivutoimiseksi 1.1.2023 alkaen ja palveluita sekä hevosmäärää on supistettu. Reippaita retkiä järjestyy vain yhdelle hengelle ja käyntimaastoja kahdelle.

Mikäli sinulla on voimassa oleva lahjakortti ryhmäretkelle, jonka olit suunnitellut reippaana retkenä, toteutetaan se yksityismaastona ilman lisäkustannuksia.

Tallilla ei ole ylimääräisiä henkilöitä yleisönä, joten saat aina yksityistä ja yksilöllistä palvelua turvallisesti. Suomenhevosemme ovat islanninhevosiin verrattuna huomattavasti vauhdikkaampia, suurempiaskelisia ja niillä on todellakin vahvempi oma tahto, joten hevosen hallintataitoja tarvitaan, mikäli varaat retken ilman talutusta ja varsinkin reippailla askellajeilla.

Kaikkiin hevospalveluihin pätee seuraavat (poikkeukset ilmoitettu kyseisen palvelun kohdalla) ohjeet, rajoitukset ja ehdot.

Rajoitukset: Hevos-/pölyallergia. Säävaraus, emme liiku myrskyllä/ukkosella. Pakkasraja -20 C (sovellettavissa kylmemmälle, jos ratsastajat tarkenevat), helleraja +25 C tilalla mitattuna. Ratsastuksen ikäraja on 12 v. poislukien talutusretket, joissa ikäraja on 8 v. Ratsastajan PAINORAJA isoilla hevosilla n. 90 kg ja pienemmillä 75 kg. Painorajaan vaikuttaa nostavasti tai laskevasti ratsastajan kehonhallinta, ratsastustaito ja ratsastuksen kesto. Eli pidemmille ja nopeammille retkille maksimipaino on matalampi kuin lyhyemmille ja käyntipainotteisille retkille. Kysy jos olet epävarma. Hevosten hyvinvointi ja terveys on meille tärkeää. Jos painorajasi ylittyy, on mahdollista osallistua 1 tunnin retkelle Vellalla kärreillä ajaen! Ilmoita ajamisesta varauksen yhteydessä.

  

  

 

Muita hevospalveluja

 

 Miten Iloluontosessa panostetaan turvallisuuteen?

 

  • Hevosten hyvinvoinnista huolehtiminen (laumaelämä pihatossa, oikea ruokinta, terveydenhuolto, kengitys, sopivat varusteet)

  • Hevosvalinnat, oikea hevonen oikealle ratsastajalle (tarvitaan uudelta asiakkaalta tarkkaa pohjatietoa)

  • Kypärät, turvaliivit ja heijastinliivit lainattavissa sisältyen hintaan

  • Rautainen ammattilainen ohjaamassa

  • Tarkoin mietityt reittivalinnat

  • Asiakkaiden ohjeistus kunkin omaa ratsua koskien

  • Retken vauhti säädetään aina vähiten osaavan/kokemattomimman mukaan

Miten sinä voit vaikuttaa turvallisuuteen?

 

  • Varausta tehdessäsi ilmoita tarkasti oma ratsastusosaamisesi ja maastoratsastuskokemuksesi (koskee kaikkia retkelle osallistujia). Huomioithan, että islanninhevoskokemus tai rauhalliset maneesitunnit eivät välttämättä anna riittävää kokemusta reippaille retkille meidän energisillä suomenhevosilla. Jos olet epävarma, ole yhteydessä sähköpostitse maiju@iloluontonen.fi

  • Ilmoita aina jo etukäteen mikäli ratsastus jännittää, arkailet vieraita hevosia tai tunnet jopa pelkoa. Palvelu pystytään näin räätälöimään parhaiten tukemaan sinun tarpeitasi.

  • Jos et ole erityisen kokenut maastoratsastaja (energisillä ja joskus omapäisillä suomenhevosilla), kerro se jo varauksen yhteydessä ja pohditaan yhdessä tarvitaanko talutusta vai pärjäätkö esimerkiksi käyntimaastossa ilman taluttajaa.

  • Noudata annettuja ohjeita ja pue tarjotut turvavarusteet.

  • Muista, että maastoratsastus ei tapahdu suljettujen aitojen sisällä vaan ”villissä luonnossa”, jossa myös hevoset ovat oikeasti vauhdikkaampia kuin kentällä. Hevosta on todella itse pystyttävä hallitsemaan (kääntäminen, puskasta pois saaminen, hidastaminen, pysäyttäminen myös ravista tai laukasta jne), mikäli et valitse talutusta. Talutuksella saat nauttia retkestä rennosti ilman jännitystä!

  • Muistathan myös, että ratsastuksen alkeita ei opi näillä retkillä, voin suositella hyviä ratsastuskouluja jos ratsastustaitojen oppiminen kiinnostaa. Ensikertalaisille, pelkääville tai jännittäville suosittelen seuraavia palveluitamme: Rohkeusratsastus, Ihana Hevoshetki kahdelle, 45 min/ 1h talutusmaasto ryhmässä tai yksityinen maastoratsastus.

Varaukset viimeistään: 6 h aikaisemmin, mitä aiemmin olet liikkeellä, sen paremmin aikoja on tarjolla.

Peruutukset viimeistään: 12 h ennen sovittua aikaa. Myöhemmin tehdyistä peruutuksista laskutamme 50%. Sairastapauksista johtuva myöhäinen peruutus on ilmainen.

Saapuminen: Tule maastoratsastukseen n. 20-30 min ennen varatun ajan alkua tallille, jotta päästään aloittamaan itse retki varattuun aikaan. Jos tiedät että tarvitset esim. vessakäynnin ennen retkeä, tulethan n. 30 min aiemmin, jotta ratsaille päästään varattuna aikana. Muissa palveluissa (rekiretket, Ihana Hevoshetki jne.) riittää kun tulet tasaan. Saapumisosoite on Pyöreisentie 77, 72710 Vaaraslahti, löytyy myös Google Maps:istä hakemall Iloluontonen T:mi.

Varusteet: Talliolosuhteisiin sopiva, säänmukainen vaatetus ja nilkkaa tukevat, kannalliset, mieluiten nauhattomat kengät (esim. kumikengät tai pakkasilla Kuomat), pitävät hansikkaat, ohut pipo tai kypärämyssy. Kypäröitä ja turvaliivejä lainattavissa. Ei liehuvia vaatteita, nauhoja tmv. joista voi takertua.

Maksu: Kortti- tai käteismaksu paikan päällä. Myös Smartum ja E-passi -liikuntasetelit käyvät meillä ratsastuspalveluihin.

Lue lisää ratsastukseen liittyvistä blogikirjoituksista:

Miksi varustan hevoset valmiiksi asiakkaille?

Turvaliivi – onko se pakollinen?

Miten pukeutua ratsastamaan talvella?

Pomminvarma hevonen (vanhempi kirjoitus hevosten kanssa toimimisen vaikeuksista)

Miten hevonen haluaa asua?

Hyvän mielen tallitonttuilu (Ohjattu hevosharrastetoiminta)

Yksilö-ohjaus

65 € /60 min

95 € /90 min

(sis. alv 24%)

Ryhmässä (2-3 hlö)

35 € /60 min

50 € /90 min

(sis. alv 24%)

Ohjattua, asiakkaan omien tarpeiden ja haaveiden mukaan räätälöityä hevosharrastusta kaikille heille, jotka haluavat säännöllisesti edistää hyvinvointiaan suomenhevosen avulla. Sopii tietysti myös erityislapsille ja -nuorille, kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Käyntikerrat voivat sisältää pelkkää hevosten hoitamista, ratsastusta tai hevosen ajoa. Tarvittaessa toiminta voidaan toteuttaa oman ohjaajan/vanhemman kanssa. Rauhallinen ympäristö ja lempeät hevoset tuovat kiireettömät puiteet harrastaa omalla tavalla ja saada voimaa arkeen. Huom! Tämä ei ole kuntoutusta tai terapiaa vaan ennaltaehkäisevää hyvinvointipalvelua.

Tavoitteet: Suunnitellaan kunkin asiakkaan tai asiakasryhmän mukaan. Ne voivat olla esimerkiksi, aktivoimista, rauhoittumista, keskittymistä, sosiaalisia taitoja, liikkumiseen aktivointia, rohkaistumista, omien voimavarojen löytämistä tai vaikka uuden harrastuksen löytymistä tai arjen monipuolistamista. Kysy maksusitoumusta kunnan sosiaalitoimesta mikäli koet tämän toiminnan tukevan kuntoutumista.

 

Iloluontonen T:mi /Maiju Okkonen

Sähköposti: maiju@iloluontonen.fi

Osoite: Pyöreisentie 77, 72710 Vaaraslahti

Pielavesi – Pohjois-Savo