Valloittava poimulehti

posted in: Villiyrttireseptit 2

Poimulehti

Poimulehdelle on tyypillistä sen keskelle ilmestyvä kastepisaraa muistuttava kirkas neste. Keskiajalla alkemistit olivat aivan varmoja, että se on yksi maaginen ainesosa kullan valmistuksessa ja siitä poimulehti onkin saanut latinankielisen nimensä Alchemilla vulgaris. Myöhemmin uskottiin, että tuo kasvinsa itse erittämä neste on avain ikuiseen nuoruuteen ja naiset keräsivät sitä talteen jopa kylpeäkseen tässä elämän eliksiirissä. Eikä se nyt ihan metsään mennyt, sillä poimulehti itsessään (siis sen lehdet ja kukinnot), on aivan loistava ihon hyvinvointia edistävä yrtti. Ja lisäksi sillä on paljon paljon hyvinvointivaikutuksia myös sisäisesti. Poimulehdessä on mm. karvas- ja parkkiaineita, fenoliyhdisteitä, salisyylihappoa ja eteerisiä öljyjä. Miksi poimulehteä kutsutaan naisten yrtiksi? Kerron sen aivan pian.

 

Poimulehti ihon hoidossa

Poimulehti parantaa pintaverenkiertoa, supistaa ihohuokosia ja silottaa ja kiinteyttää ihoa. Se estää tulehduksia ja nopeuttaa haavojen paranemista. Poimulehti on mainio ainesosa kotikosmetiikan valmistuksessa. Lisäksi se on yksi parhaimpia yrttejä kylpyyn kun halutaan hoitaa rakkoja, haavaumia, ihottumia tai muita kipeitä ihorikkoja. Se voi  myös olla osa haavoille tarkoitettua yrttivoidetta. Poimulehdestä tehdyllä haudukkeella voi pyyhkiä tulehtuneita näppyjä tai käyttää sitä ennaltaehkäisevästi kasvovetenä.

 

 

Poimulehti vatsan ja suoliston hyvinvointia edistämässä

Poimulehti on antioksidantti ja se hillitsee tulehduksia. Karvas- ja parkkiaineet lisäävät mahanesteiden eritystä ja näin parantaa ruuansulatusta. Ärtynyt vatsa rauhoittuu ja ilmavaivat vähenevät. Poimulehdestä on apua myös ripulin ja vatsahaavan hoidossa.

 

Naisten yrtti

Poimulehdellä voidaan helpottaa PMS-oireita, epäsäännöllisiä tai runsaita kuukautisia ja vähentää vaihdevuosivaivoja. Loppuraskauden aikana poimulehtiteetä nauttimalla voi edesauttaa maidoneritystä ja vartalon nopeaa kiinteytymistä synnytyksen jälkeen.

 

Käyttötavat sisäisesti

Rohtona poimulehteä käytetään haudukkeena, n. 1 tl kuivattua yrttiä (tuoretta yrttiä käytetään enemmän, 1 rkl) 2 dl kuumaa vettä (n. 75 asteista, ei aivan kiehuvaa), haudutetaan 10-15 min kannen alla ja nautitaan tämä annos kolme kertaa päivässä. Kuuri kestää 2 viikkoa, jonka jälkeen vaihdetaan yrttiä tai pidetään 2 viikon tauko. Poimulehti käy myös ravintolisänä ruuanlaitossa runsaan vitamiini- ja hivenainepitoisuuksiensa vuoksi sekä tuorena, että kuivattuna. Sitä voi käyttää muiden villiyrttien tavoin hakkeluksena taikinoissa, salaatissa, levitteissä, siemennäkkäreissä. Sen voi kuivata ja jauhaa viherjauheeksi yksin tai muiden yrttien sekaan ja käyttää smoothieissa. Vain mielikuvitus on rajana!

Kaikkien yrttien keruupaikkojen on oltava puhtaita, ei kerätä autoteiden läheltä, ei vahvasti lannoitetuilta alueilta eikä varsinkaan kasvimyrkytetyiltä alueilta. Poimulehtiä on yli 20 eri lajia Suomessa ja lehden maku voi vaihdella lajin ja kasvupaikan mukaan miedosta kitkerämpään. Kerätään aina nuoria, ehjiä ja vehreitä lehtiä. Jos poimulehteä leikkaa, se kasvattaa koko kesän uusia lehtiä. Myös kukkalatvoja voi hyvin käyttää. Poimulehti on erittäin näyttävä kasvi ja se kaunistuttaa salaatit, voileipäkakut ja piirakat, joten sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää sisäisen hyvinvoinnintuottamisen ohella silmänruokana.

 

poimulehti, poimulehti tee, villiyrtti, villiyrttikurssi, villiyrttiverkkokurssi, kuusen kerkkä, horsmankukka, siankärsämö

2 Responses

  1. Lea Annanmäki
    | Vastaa

    Olen itse käyttänyt poimulehtiteetä postcovid kipuihin menestyksellisesti 4 kk päivittäin.Jutussanne kerrottiin että pitäisi 2 viikon välein pitää 2 viikon tauko. Onko poimulehdellä jotain maksa tai munuaisvaikutuksia tms, vai kertyykö siitä jotain haitta- ainetta elimistöön?

    • Maiju
      | Vastaa

      Kiitos kommentista!

      Kaikissa villiyrteissä on runsaasti erilaisia vaikuttavia aineita ja yleinen nyrkkisääntö on, että kutakin yrttiä käytetään max. kaksi viikkoa yhteen menoon ja sitten pidetään 2 viikkoa taukoa, juuri munuaisia ja maksaa säästäen. Suosittelen lämpimästi etsimään Sinikka Piipon Suomen luonnon lääkekasvit -nimisen kirjan, mikäli poimulehden ja muiden villiyrttien vaikuttavat aineet kiinnostavat. Tuossa kirjassa on lueteltu aineet todella tarkasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *