Maitohorsma – Mainioiden makujen ruokayrtti

Versona kuin parsana

Kun lumipeite sulaa ja aurinko pääsee lämmittämään tuoksuvaa maata taas pitkän talven jälkeen, nousee mullasta ensimmäisten kasvien joukossa myös tuttavamme maitohorsma. Puhtaalla, lannoittamattomalla kasvupaikalla esiintyessään tämä kasvi tarjoaa helppoa ravintolisää ja uusia makuja kevätversosta aina kukkiin asti.

Aivan pian meillä on käsillä ”parsakausi”, kun versot alkavat olla n. 10-15 cm pituisia. Keruuvaiheessa kannattaa maistaa raakaa verson vartta, sillä joillakin kasvupaikoilla maku voi olla miedon sijaan kitkerä.

Horsmaparsan valmistus on helppoa, nopeasti pannulla voissa pyöräyttely ja nauttimaan. Pannulla paahdetut versonpalaset sopivat myös mainiosti lisukkeeksi, suolaisten piiraiden täytteeksi, salaattiin, mihin tahansa. Vain mielikuvitus on rajana!

Grillaaminen toimii myös ja pekonikääreen sisään kätkettynä maitohorsmanverso maistuu monille villiyrtteihin epäillen suhtautuvillekin. Hauskan ja maistuvan lisäkkeen saa myös uppopaistamalla versot nopeasti öljyssä.

Jääkaappisäilytyksestä tämä herkku ei niin tykkää, mutta uuttahan pukkaa kevätkaudella kokoajan. Toki maitohorsmanversoja voi pakastaa, nopeasti ryöpättyä. Mutta maku ja koostumus ei ole lähimainkaan sama kuin sesongin aikaan ja vain kevyesti paistettuna, napakkana herkkuna.

 

Maitohorsman versoja, voikukan nuppuja ja kirsikkatomaattia. Kuvat: Marjut Kauppinen aka Romurinsessa

 

 

Lehti jo kesälle ehti

Maitohorsman lehteä on käytetty yrttihaudukkeena, eli -teenä ikiajoista asti. Sen rohdosvaikutukset edistävät ruuansulatusta ja helpottavat mahavaivoja, kuten ripulia. Teetä käytetään lisäksi mm. eturauhasvaivoihin ja hengitystietulehduksiin. Lisäravinteena maitohorsman lehdet ovat huikeita. C ja B -vitamiinien lisäksi lehdissä on paljon kivennäisaineita. Terveellisen viherjauheen saa kuivaamalla lehtiä ja ajamalla ne blenderillä jauhoksi. Sesongin aikaan lehtiä voi tietysti heittää smoothien sekaan tuoreenakin. Aromikkaan teejuoman saa hiostamalla lehdet ennen kuivaamista.

 

 

Rentunruusu ja herkkusuu

Horsman kukkia voi syödä sellaisenaan salaateissa, kakkujen koristeena tai niitä voi hyödyntää erilaisissa kylmissä ja kuumissa juomissa upean värinsä vuoksi. Kukat kuivuvat helposti ja niistä voi nauttia talvellakin lisäämällä niitä suoraan vaikkapa erilaisiin jälkiruokataikinoihin.

 

 

Pyysin armasta kollegaani, Yrttiukkoa eli Pekka Rajaniemeä jakamaan meidän kanssamme upean rubiininpunaisen mehutiivisteen, jossa hän on yhdistänyt maitohorsman kukat ja ruusunterälehdet. Olkaapa hyvät:

 

Yrttiukon kukkamehutiiviste

(Valmiin tiivisteen laimennus: 1:1)

2 l huoneenlämpöistä vettä

3 kourallista kuivattuja maitohorsmankukkia

1 kourallinen kuivattuja ruusunterälehtiä

½ pussia viinihappoa (n.12 g)

2,5-3 dl sokeria tai muuta makeutusta

Sekoitetaan ja annetaan tekeytyä pari vuorokautta. Siivilöidään ja lisätään makeutus.

 

 

 

Kohta päästään villiyrttivauhtiin!

 

Katso Villiyrttipalvelut >>

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *