Kultainen kuusenkerkkä

posted in: Villiyrttireseptit 0

Mikä olisikaan ajankohtaisempi yrtti nyt pahimpaan flunssakauteen kuin ihana, kotimainen (ja kenties omalta pihalta kerätty) kuusenkerkkä!

Kuusenkerkkä on metsäkuusen vaalean vihreä ja pehmoinen vuosikasvu, joka ilmestyy oksien kärkiin keväällä. Se on parhaimmillaan keruuvalmis 3-5 cm mittaisena. Keruukausi voi olla viikkojakin, sillä aurinkoisilta paikoilta kerkät löytyvät ensin ja varjoisan metsän siimeksestä niitä voi löytyä vielä aika pitkäänkin.

Keruussa on tärkeää muistaa, että jokamiehenoikeudet eivät riitä mihinkään puussa kiinni kasvavaan, eli jollet omista itse kuusia, on keruulle pyydettävä maanomistajan lupa. Pienistä taimista ja nuorista kuusista ei tietenkään kerätä vuosikasvaimia, sillä oletettavasti se vaurioittaisi voimakkaassa kasvussa olevia puita ja häiritsisi luontaista kasvua.

Kerätään siis vain isojen kuusien alaoksilta tai ajoitetaan puiden hakkuu kerkkäajankohtaan ja kerätään tehokkaasti kaadetuista puista kerkät talteen!

Kuusen kerkät voi säilöä mm. pakastamalla ilmatiiviisti tai kuivaamalla.

 

Kerkkä tuo apua tukkoiseen oloon

Kerkässä on itsessään paljon terveyttä edistäviä vitamiineja (mm. A ja C -vitamiinia) ja hivenaneita. Siinä on myös haihtuvia eteerisiä öljyjä. Kuusenkerkästä valmistetaan ulkoisesti käytettäviä voiteita, öljyjä, saippuoita ja muita tuotteita, joissa hyödynnetään kuusenkerkän rohdosvaikutukset lihaskipuihin, reumatismiin ja ääreisverenkierron lisäämiseen. Unohtamatta kuusen antibakteerisia vaikutuksia.

Sisäinen käyttö on ehkä tunnetumpaa ja yleisempää. Rohdosvaikutukset tepsivät mm. yskään, aineenvaihdunnan kiihdyttämiseen ja vatsavaivoihin. Kuusenkerkkäsiirappi onkin yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä kasvilääkkeistä yskään ja flunssaan. Ja sehän on myös aivan taivaallisen hyvää jälkiruuissa!

Kuppilliseen lämmintä, haudutettua kuusenkerkkäjuomaa tarvitset 1 rkl kuusenkerkkää ja 2-2,5 dl vettä. Kiehauta vesi ja kaada kerkkien päälle. Hengitä höyryä jos kaipaat tukkoiseen oloon apua. 5-10 min päästä lisää halutessasi hunajaa ja nauti. Kolme kuppia päivässä kuuriluontoisena (viikko) auttaa oireisiin.

Kuusenkerkkää voi tuoreeltaan (tai pakkasesta) käyttää sitruunan korvikkeena dipeissä, salaateissa, marinaadeissa, jälkiruuissa… Vain mielikuvitus on rajana! Testattu on mm. hirvipaistin mausteena ja hyvin toimi.

Olen kerännyt tähän alle linkkejä kuuteen kuusenkerkkäreseptiin joista kaksi on eri tavalla valmistettuja kuusenkerkkäsiirappeja. Ole hyvä!

Siirappi ilman keittämistä /Ruususuu ja Huvikumpu

Siirappi keittämällä /Soppa365

Kuusenkerkkäpesto /Taskut täynnä

Kuusenkerkkä-valkosuklaajuustokakku /Ruususuu ja Huvikumpu

Juustoinen kuusenkerkkä-poropiirakka /Kinuskikissa

Kylmä kuusenkerkkäjuoma /TiiPii

 

Varoitukset on hyvä muistaa myös kuusen kohdalla. Eli pidä käyttö aina (kaikkien rohdosyrttien kanssa) kohtuullisena. Havupuissa oleva pihka voi aiheuttaa reaktioita hartsiallergisille. Astmaa ja hinkuyskää ei suositella hoidettavan kuusenkerkällä. Myös verenpaine voi nousta, mikäli kerkkään höpsähtää ja käyttää sitä ERITTÄIN suuria annoksia.

 

 

kuusenkerkkä, poimulehti, voikukka, kuusenkerkkäsiirappi, villiyrttikurssi, villiyrttiverkkokurssi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *