Miksi sinun kannattaa hyödyntää villiyrttikartoitukseni?

posted in: Villiyrttikartoitus 0

Mikä ihmeen hortoilu?

 

Villiyrtti on sanana mielenkiintoinen, mutta yhä tuntuu ettei kuitenkaan tuttu kaikille. Entäs villivihannes? Horta? Hortoilu?

 

Välimerenmaissa ihmiset hyödyntävät paljon enemmän luonnonkasveja ruuanlaitossa kuin me ja horta onkin kreikankielinen termi kaikelle vihreälle joka kasvaa luonnossa ja jonka voi syödä. Sana on adoptoitu Suomeen ja tietenkin se vääntyi hortoiluksi. Sehän kuvaa myös ehkä eksynyttä villiyrtin keräilijää metsässä? Minulle villiyrtti on jotenkin selkein termi kuvata syötäviä tai rohtoina hyödynnettäviä luonnonkasveja ja siitähän tässä on puhtaimmillaan kyse.

 

Välillä kuulen myös epäilyksiä siitä, että kasvilääkintä tai kasvien hyödyntäminen on jonkilaista uskomuspohjaista hörhöilyä, jolla ei ole tieteellistä tukea ollenkaan. Ja epäilyä myös siitä, että kasveissa ylipäänsä voisi olla joitakin vaikuttavia aineita. Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että luonnonkasveja on tutkittu todella paljon vuosikymmeniä ja niistä löytyy tutkimustietoa pilvin pimein (kuten tämä tutkimus männynsilmun vaikutuksesta suomalaisiin aiemmin parantumattomiksi todettuihin sairauksiin). Nykyinen lääketiede on kasvanut kasvipohjaisen kansanlääkinnän juurilta ja monissa lääkkeissä on vaikuttavina aineina myös luonnosta löytyvä yhdiste, se on vain helpompi ja tehokkaampi valmistaa synteettisesti. Ja ihan vain ajatuksena: niin tupakka, kahvi kuin muutama muukin riippuvuutta aiheuttava ja jopa laiton asia on itseasiassa kasveja, joten kyllä kasveissa on paljon erilaisia, ihmiseen vaikuttavia aineita. Osa kasveistahan on aivan tappavan myrkyllisiäkin, kuten jokainen suomalainenkin tietää (kielo). Mutta vastapainoksi on kasveja joissa on vaikkapa kipua lievittäviä, vatsavaivoja helpottavia, iho-ongelmiin auttavia ja unensaantia nopeuttavia ainesosia. Puhumattakaan valtavista vitamiini- ja hivenainepitoisuuksista. Ei siis ole lainkaan pöljää opetella tunnistamaan muutamakin hyvä villiyrtti ja samalla ottaa haltuun kuinka niitä säilötään talven varalle.

 

Villiyrtit
Tunnistatko mm. lehtosinilatvan, poimulehden, maahumalan, nokkosen, voikukan, siankärsämön ja koiranputken? Kaikki hyödynnettäviä kasveja!

 

7 hyvää syytä tilata villiyrttikartoitus omalle pihallesi:

 

  1. Neuvomani kasvit kasvavat oikeasti ihan pihassasi, sinun ei tarvitse lähteä kotoa minnekään.
  2. Villiyrtit ovat ilmaisia!
  3. Kerron mitkä kasvit ovat todellista superfoodia, jotka peittoavat pinaatit ja Goji-marjat mennen tullen!
  4. Villiyrttejä ei tarvitse itse kylvää/kitkeä/kastella/lannoittaa tai millään muullakaan tavalla hoitaa. Jotakin kasvaa aivan varmasti, oli kylmä taikka kuuma, märkä taikka kuiva ja kasvaa sielläkin missä et halunnut niiden kasvavan. Mutta hei, voit hävittää ne syömällä!
  5. Kerron sinulle useita eri käyttömahdollisuuksia ja tapoja säilöä yrttejä, joten voit valita juuri sinua puhuttelevat keinot.
  6. Kerron myös mahdollisuudesta ansaita yrteillä pientä sivutuloa niin kuin marjoilla ja sienilläkin voi.
  7. Jos Suomeen tulisi poikkeustilanne, sinulla olisi taitoa löytää läheltäsi kasvit lisäravinteeksi ja rohdoksi. Ihan kelpo taito, eikö?

 

Villiyrttikartoitus on sinulle helppo tapa päästä inspiroitumaan todellisista luonnonantimista. Varaa minulta aika ja tulen sovitusti luoksesi käymään kanssasi yhdessä koko tontin läpi. Kartoitus sopii oikein hyvin myös kesäasunnolle tai kotipaikalle! Vanhat pihat ovat usein villiyrttien supermarketteja, mutta kyllä uudemmillakin pihoilla aina jotakin kasvaa.

Liikun helpoiten Iisalmeen, Kiuruvedelle, Pielavedelle, Runnille ja Maaningalle. Voin lähteä kauemmaksi mikäli samalla alueella olisi useampi kartoitus reissulle, joten kannattaa vinkata kavereille ja tuttavillekin. Kartoitus kestää 60 min ja on hinnaltaan 55 € (sis. alv 24%), matkakulut lisätään hintaan yli 30 km edestakaiselle matkalle.

 

Lisätietoa villiyrttikartoituksestani ja muista luonnontuteneuvontapalveluistani löytyy Villiyrtit ja sienet -sivulta. Helpoiten saat varattua villiyrttikartoituksen soittamalla 040 744 1792 tai Yhteyssivuni lomakkeella. Toivottavasti näemme tänäkin kesänä! Villiyrttikausi jatkuu onneksi syksyyn asti, kasvit ja niiden kerättävät osat vain vaihtuvat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *