Miksi lihashuolto on tärkeää?

posted in: Turve 0

Lihakset kehittyvät levossa, niinhän sitä sanotaan. Lihashuolto alkaa jo ennen harjoitusta alkulämmittelynä ja suorituksen jälkeen loppuverryttelynä. Tämän lisäksi venyttelyllä lisätään kehon liikkuvuutta ja lihasten palautumista.

Kaikki hieronta, jossa lihaksia käsitellään tehokkaasti (kuitenkin ilman jännittyneisyyttä aiheuttava kipua), edesauttaa myös lihasten palautumista. Joskus kun palauttelu on jäänyt välistä, voi lihas ”lukkiutua” työasentoonsa ja menettää elastisuutensa. Lihaksen normaali aineenvaihdunta estyy ja siitä tulee kova ja joskus hyvinkin kivulias möhkäle. Tämähän on hyvinkin tuttua ihan työn tai arkitouhujen aiheuttamissa lihasjumeissa. Ei tule edes mieleen lämmitellä ja palautella, kun ei koe tekevänsä suoritusta. Ja sitten päätteellä istuen saadaan hartiat ja lavat tiukille.

Mitä lihashuoltoa saat meiltä?

Hieronnalla saadaan rentoutettua lihas sen normaaliin tilaansa, lisättyä kudosten joustavuutta ja poistettua kipua. Turvehoidossa tämä tehostuu entisestään, sillä turpeen aktiiviaineet (humus- ja fulvohapot sekä humiinit) imeytyvät ihon läpi solutasolle saakka ja alkavat välittömästi elvyttää lihaksen hidastunutta nestekiertoa. Lämpöpakkaukset rentouttavat ja lämmittävät ihon, lihaskalvot ja lihakset ennen hierontaa ja lisäksi lämpö kiihdyttää turpeen vaikutusta.

Turvehoitoon kuuluvalla imukuppihieronnalla saadaan lämpökäsittelyn jälkeen heräteltyä pintaverenkiertoa ja lihaskalvoja takaisin toimintaan. Ja lopulta käsin tehtävä hieronta menee jo lähtökohtaisesti nopeammin perille, kun turve ja lämpö ovat tehneet jo suurimman osan työstä etukäteen.

Kivut vähenevät, nestekierto palautuu toimintaan, lihaskireydet helpottavat ja mieli rentoutuu. Ilman kipuja uni tulee helpommin ja turvehoidon jälkeen se myös usein on syvää. Lihashuolto on siis tärkeää myö meille arjen ahertajille, ei pelkästään urheilijoille.

Lihashuolto on hyvä tehdä vähintään kerran kuussa, mikäli sinulla on taipumusta saada kivuliaita lihasjumeja. Kovin pitkälle menneitä jumituksia joudutaan usein hoitamaan ”kuuriluontoisesti” alkuun kahden viikon välein, että lihas palautuu normaaliksi.

Tutustu turvehoitoihimme:

https://www.iloluontonen.fi/turvehoidot/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *