Hyvänmielen hevonen (Iloluontonen & INTRY:n Kielo-hanke)

posted in: LuontoVoima, Uncategorized 0
Selma saa hellyyttä ja hoivaa. Kuva: INTRY ry

Iisalmen Nuorison Tuki ry eli INTRY käynnisti kesällä 2020 Kielo -iloa, eloa ja osallisuutta luonnosta -hankkeen, joka tarjoaa 13-29 -vuotiaille yläsavolaisille nuorille maksutonta luontotoimintaa. Tavoitteena on mm. vähentää eriarvoisuutta ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Luontolähtöisin menetelmin tuetaan mm. luontosuhdetta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. (Lähde: https://www.intry.fi/kielo/)

Kun hanke oli vireillä, törmäsin siihen ja se tuntui niin Iloluontosen jutulta, että kontaktoin heti INTRY:n suuntaan ilmoittamalla yhteistyömahdollisuuksista. Niin onnellisesti kävi, että Iloluontosessa on tänä vuonna kokoontunut jo toinen Kielo -hankkeen Hyvänmielen Tallijengi -ryhmä. Tallijengi kokoontuu joka toinen viikko, 1,5 h kerrallaan. Tallilla puuhaillaan yhdessä, tutustuaan suomenhevosiin ja tehdään yhdessä suunnitellen monenlaista. Edellisen ryhmän kanssa Vella sai säännöllistä ajo-opetusta, sillä ryhmää kiinnosti huomattavasti enemmän varsan koulutus kuin osaavalla hevosella ajaminen. Nykyisenkin ryhmän kanssa tavoitteena on päästä ajamaan Vellalla ja muillakin, kunhan lumet sulaa. Myös ratsastusta tietysti on ohjelmassa, mutta myös vain kiireetöntä hevosten kanssa puuhailua.

Vappukin saa harjausta. Kuva: INTRY ry
Säänkestäviä ollaan! Tässä Selman kanssa harjoitellaan hevosen takaosan jumppaamista. Kuva: INTRY ry

Kysyin ryhmän mukana kulkevalta, Kielo-hankkeen koordinaattorilta, Mia Karvoselta, miltä Tallijengi on vaikuttanut hänen silmin ja millaista palautetta nuorilta on noussut. Näin Mia vastasi:

”Palautetta on tullut nuorilta – lähinnä miten mukavaa ja huippua on ollut olla hevosten kanssa 😃

Osa nuorista mainitsi vielä uudelleen sen miten mieli rauhoittuu hevosten kanssa, ja miten hyvältä tuntuu, kun löytää rohkeutensa toimia niinkin isojen eläinten kanssa, osahan ei ollut ennen ollut hevosten kanssa missään tekemisissä 😊

Nuoret mainitsivat myös että ihana kun saa olla ulkona, pääsee pois tutuista ympyröistä ja ylipäätään toimimaan hevosten kanssa matalalla kynnyksellä – ei tarvitse heti mennä hevosen selkään vaan saa tutustua rauhassa.

Ja sen huomion olen itse tehnyt miten hienosti porukka ryhmäytyy, keskustelevat paljon aiheesta automatkoilla.”

Mia ja Vella. Kuva: INTRY ry

Tämä on yrittäjänä aivan ihana kuulla, sillä se kertoo, että niihin tavoitteisiin ollaan päästy, mitä toiminnalle on ajateltukin. Rentoa, rauhoittavaa, hyvää mieltä lisäävää toimintaa ja tunne, että jokainen on osa hyväksyvää porukkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *