Iloluontosen tarjontaan kuuluu monenlaista aktiviteettia ja maastoratsastus on toki niistä yksi merkittävimmistä. Ympärivuotista ratsastuskenttää ei tällä hetkellä ole (eikä se ole suunnitelmissakaan lähivuosina sillä en tahdo investoida niin valtavan suuria summia lainarahaa siihen nyt), mutta hyvälumisina talvina meillä on kuitenkin mahdollista pitää myös talvikentällä ohjattua alkeisratsastusta, joka tähtää itsenäiseen hevosen hallintaan maastoratsastuksilla.
Näihin ”perusratsastuspalveluihin” eli maastoratsastusretkille ja ohjattuun ratsastukseen varustan hevoset valmiiksi asiakkaalle. Käytännössä siis tulet pihaan, olen sinua tallissa vastaanottamassa ja hevoset on valmiiksi varustettuja tai olen niitä juuri varustamassa. Joitakin asiakkaita tämä tapa on ilahduttanut, joitakin yllättänyt ja joitakin on voinut jopa hiukan harmittaa, kun olisi itse halunnut osallistua.
Tässä kohtaa selvennän, että meillä on myös palveluita joissa hevosta pääsee kyllä varustamaan itse, minun henkilökohtaisessa ohjauksessa (mm. Rohkeusratsastus, hevoshetket, hevosharrastetoiminta, rekiretket jne.). Näissä palveluissa hevosen kanssa puuhailu sisältyy ohjelmaan. Valmiiksi varustaminen koskee ainoastaan ”tavallisia” maastoratsastuksia /vaelluksia tai ohjattuja talviratsastustunteja.
Ja miksi siis haluan itse varustaa hevoset ja annan asiakkaan vain purkaa varusteet pois retken jälkeen?
1. Pysyn kartalla hevosten hyvinvoinnista ja varusteiden kunnosta
Samalla kun puhdistan hevoset, käyn ne huolellisesti läpi ja tarkastan ettei niillä ole haavoja, ihonalaisia ruhjeita tai lihasjumeja ja että jalat sekä kaviot + kengitys ovat kunnossa. Olen joskus joutunut vaihtamaankin hevosta kesken varustamisen kun jotakin on ollut pielessä. Välttämättä vieras ihminen ei olisi asiaa edes noteerannut. Tarkistan aina myös varusteiden kunnon – ja tämä on yksi tärkeimmistä asioista asiakasturvallisuutta ajatellen. Ei ole kovinkaan kivaa jos jalustin, ohja tai mahavyön vastinhihna katkeaa kesken reissun!
2. Hevoset säilyvät kiltteinä ja helposti käsiteltävinä
Sitä ei moni tule ajatelleeksi, mutta hevoset peilaavat todella herkästi erilaisten ihmisten tapaa kohdata ja käsitellä hevosia. Hevonen on rutiineja rakastava eläin ja sen onni kumpuaa siitä, että arjessa on mahdollisimman paljon ennalta-arvattavia asioita. Herkkä hevonen voi muuttua yllättävän äkkiä jopa epäluuloiseksi tai vihaiseksi kun sen käsittelijät vaihtuvat jatkuvasti ja jokainen tekee asiat hivenen eri tavalla, omaan tyyliinsä. Toinen varustaja on arka ja toinen kovaotteinen, toinen ei uskalla koskea ja toinen tempoo remmit niin tiukalle kuin menee. Ratsastuskouluissa on valitettavan usein havaittavissa lopputulos, kun herkimmille yksilöille käy tämä arkinen säätäminen mielen päälle ja ainoa minkä hevonen keksii ratkaisuksi epämiellyttäviin varustamishetkiin on luimistella, purra tai potkia.
Minulla on tallissa myös äärimmäisen herkkiä hevosia ja haluan pitääkin ne herkkinä. Kuitenkin sellaisina jotka pystyvät aina luottamaan ihmiseen ja uskaltavat olla avoimia, kiinnostuneita ja ystävällisiä. Tärkein ja aivan merkittävin keino siihen, että meidän hevoset ovat pysyneet niin kiltteinä, on juuri se että yksi ja sama ihminen, eli minä aina varustan ne samalla lempeällä tavalla – joka kerta. Toki olen kouluttanut tyttäreni taaperosta asti käsittelemään hevoset samalla tavalla ja hän voi olla tarvittaessa apuna. Opetan kyllä kaikkia halukkaita käsittelemään hevosia niin, että ne säilyttävät luottamuksensa, mutta kuten todettu, ne ovat sitten ihan omat palvelunsa ja annan silloin kaiken aikani asiakkaalle ohjaten häntä joka hetki.
Enkä tarkoita sitä, etteikö kokenut ratsastaja osaisi varustaa hevosiani yhtä hyvin kuin minä itse tai jopa paremmin. Mutta pointti on siinä, että haluan tehdä asiat aina sillä hevosilleni tutulla tavalla. Ja se nyt sattuu olemaan tässä yhteydessä se minun tapani.
3. Selviän hommasta yksin nopeammin
Aika on yrittäjällä aina rahaa. Vaikka sinä asiakkaana maksat vaikkapa 1 h maastoretkestä, minä käytän siihen työaikaani huomattavasti enemmän, kuin tuon yhden tunnin. Esivalmisteluna tosiaan haen jokaisen hevosen, puhdistan sen, tarkistan varusteet sekä hevosen ja laitan sille sen omat vermeet päälle. Voisi ajatella, että aikaa säästyy kun joku auttaa, mutta käytännössä se on melko harvinaista, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Nopeuteni perustuu siihen, että tunnen hevoseni läpikotaisin, samoin tunnen niiden varusteet ja kimpsujen säilytyspaikat sekä oikeaoppiset pukemistavat, joten hommat sujuu minulta pikavauhtia vaikka teenkin huolellista työtä. Toisen neuvominen ja ohjeistaminen vie aina enemmän tai vähemmän (maksullista) aikaa ja mieluummin sitten annan sen aikani niissä palveluissa jossa se on hinnoiteltu sisään ja joihin sitä puuhailua oikeasti ajan kanssa kuuluu. Tai ohjeistan näitä teemoja hevoskerhoissa (myös aikuisille).
Toisin sanoen, minulla kuluu vähemmän työaikaa ja sinulle hinta on näin halvempi. Talleilla, joissa asiakkaat varustavat itse hevoset tilanne on sikäli erilainen, että tallin puolesta maksullista työaikaa ei välttämättä ole ollenkaan käytettävissä varustamisen ajalle, vaan ratsastajan odotetaan selviävän siitä itsenäisesti. Koska yllämainituista syistä minä itse tahdon varustaa, niin käytän siihen kuitenkin vain minimaalisesti (sinulle maksullista) aikaa.
Ota siis ratsastamaan tullessasi tämä tieto valmiiksi laitetusta ratsusta arjen luksuksena, turvallisuutesi varmistamisena ja hevosten hyvinvoinnista huolehtimisena. Sinun ei tarvitse yksin etsiä ratsuasi tai sen tavaroita eikä varsinkaan vasta-alkajana tai pitkän tauon jälkeen uudestaan aloittavana jännittää selviätkö hevosen varustamisesta. Voit rennosti ilman kiirettä tutustua ratsuusi rapsuttelemalla sitä ja sitten lenkin jälkeen huomattavasti rennompana pääset halutessasi riisumaan satulan ja muut varusteet sekä harjaamaan hevosta ilman turhia paineita ja jännitystä!
Satu
Just näin, kiitos Maiju!